onsdag 13 april 2016

KRYMPPLAST - med Vilda Stamps (2016)

Krympplast är ett roligt medium :). Det är käckt att kunna krympa ned ett stort motiv till ett mindre (ca en fjärdedel av ordinarie storlek), om behovet finns. 
Du kan använda en embossingfön eller ugnen (130 grader).

Om du vill ha en tyst embossingfön, kan den från Ranger (heat it craft tool) vara något att tänka på :).Här är en film som visar hur jag gör samt tipsar om olika saker som kan vara värda att tänka på, när man skall använda krympplast.


Jag brukar använda krympplasten som säljs i 25-pack (med 20 genomskinliga och 5 vita (sandade på ena sidan) från Slöjd-Detaljer.Det är en fördel att använda försandade ark, för då har man en sträv yta att stämpla eller färglägga på. Just det där med stämpling färgläggning är bra att fundera kring, i o m att man stämplar med en alkoholbaserad dyna (stazon) och ofta färglägger med alkoholbaserade pennor (copic, spectrum noir, promarker). "Lika tar ut lika" - vilket innebär att färgläggningspennan "äter upp" stämpelmotivets färg. 


För att undvika glid vid stämpling, kan det vara käckt att använda en stämpelpress eller MISTI, som ju är ett fantastiskt stämplingsverktyg, som håller material och stämpel på plats vid stämpling. Om du vill göra hängen av figurerna, är det bäst att göra hålet innan du krymper ned det.

Det samma gäller färgläggningen. Färglägg innan nedkrympning, för då är motivet som störst :).

Stansmallar:
Spellbinders - labels 33 (texten sitter på den här formen)
Spellbinders - decorative elements - labels 47
Joy Crafts - frame rectangle (mittenformen)

Fjärilstansmallar - ingår i baskitet för Big Shot (en tunn stansmall och en tjock stansmall)

Här är ett exempelkort, som någon tjej (Pega Papel Tijeras) gjort, för att illustrera de fina stansmallarna och embossingfoldern som följer med i startkitet. Rätt så användbara saker, måste jag medge :).Tänk också på att ha ett värmetåligt underlag, en träskärbräda, sax och/eller pincett samt akrylkloss till hands, när du skall föna.

Här är länken till ett annat inlägg om krympplast, här i bloggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar